Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A kerületi egészségügy fejlesztése, gyermekétkeztetés, sporttámogatás – A képviselő-testületi ülés részletei

2022. január 28., 07:52

A Képviselő-testület január 27-én, csütörtökön ülésezett.

A testület tudomásul vette Bús Balázs képviselő lemondását. A lemondáshoz az vezetett, hogy az egyik internetes portál feltárta a korábbi képviselő összeférhetetlenségét. A testület elindította az összeférhetetlenségi eljárást, hogy feltárja, pontosan mióta áll fenn az összeférhetetlenség. Dr. Kiss László polgármester az ülés elején jelezte, hogy Bús Balázs a napirendek megszavazását követően, a napirendek megtárgyalása előtt szót fog kapni, ő azonban ennek ellenére elhagyta a termet.

A Képviselő-testület döntése értelmében további étkezési kedvezményt kapnak a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő, általános iskolai oktatásban részt vevő gyermeket nevelő családok. Ezzel a 2022-es költégvetési tervet hajtja végre a testület.

A Közművelődésről szóló rendeletben néhány technikai módosítás történt.

Támogatták a képviselők a kerületi önkormányzatot a fővárosi forrásmegosztás alapján megillető bevételekről szóló javaslatot.

Az önkormányzati törvény emelte a polgármesterek tiszteletdíját, a képviselő-testület ehhez igazította a két főállású és a két társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját.

Az önkormányzat korábbi testületi döntés értelmében csatlakozott az Úszó Nemzet Programhoz, a mai határozattal a Magyar Úszószövetséggel együttműködési megállapodás aláírására hatalmazta fel a testület a polgármestert.

A III. kerületi Torna és Vívó Egylet kérésére önkormányzatunk Puskás Pétert, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét delegálja az Egyesület elnökségébe.

A kerületi lakosságszám változása okán kis mértékben módosították az óvodai körzeteket, továbbá döntöttek a képviselők a bölcsődék és az óvodák nyári nyitvatartásáról is.

Az ülésen határoztak a Szent Margit Rendelőintézet, az Óbudai Vagyonkezelő Kft. és az Óbudai Parkolási Kft. üzleti tervének módosításáról, valamint döntöttek az Esernyős Kft. és az Óbudai Sport Kft. összeolvadásával kapcsolatos kérdésekről is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat elkötelezett a harmadik kerületi óvodák folyamatos fejlesztése mellett. A Nemzeti Ovi-Sport Programhoz való csatlakozásról is döntött a Képviselő-testület. A döntés értelmében a Pitypang Művészeti Óvoda Gyöngyforrás Tagóvodájának fejlesztésére pályázik önkormányzatunk.

Budapest Főváros és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2018-ban egy VEKOP-pályázat keretében projektindítás mellett döntött, amelynek célja a római limes hazai szakaszának fejlesztése. Jelentős fejlesztés fog megvalósulni az Aquincumi Múzeum területén. A képviselő-testületi döntés értelmében önkormányzatunk a korábbihoz képest többletforrásokkal támogatja a tervet.

Határoztak arról is, hogy önkormányzatunk újra pályázatot ír ki a Zipernowsky Károly utca 1–3. alatti épület bérbeadásáról.

A képviselő-testület egyik legfontosabb döntése a kialakítandó gyermekszakrendelő magvalósítására vonatkozó határozat volt. A kerületi egészségügy fejlesztésére biztosítanak forrást.

Zárt ülés keretében egyhangú szavazással döntöttek a Bem József Díj odaítéléséről, valamint az országgyűlési választásokra való felkészülés jegyében határoztak a Választási Bizottság tagjairól is.