Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A magyar és az egyetemes cigány kultúra előtt tisztelgünk április 8-án, a nemzetközi roma napon

2022. április 8., 08:05

Április 8-án ünnepeljük a nemzetközi roma napot. Jó alkalom ez arra is, hogy számba vegyük, kerületünk cigány közössége és nemzetiségi önkormányzata milyen programokkal készül idén.

Opre, Roma, azaz Fel, cigányok a címe annak a dalnak, amelyet 1971. április 8. óta a romák nemzetközi himnuszaként tartunk számon. E napon döntöttek a himnusz mellett zászlójukról és más jelképeikről az első roma világkongresszuson, Londonban a világ szinte minden országból érkező cigány szervezetek, közösségek képviselői.

E napot azóta nemzetközi roma napként tiszteljük: a magukat a cigány közösséghez tartozónak vallók és azok is, akik mélyen megbecsülik mindazokat a kincseket, amelyekkel a világ romái az egyetemes kultúrához hozzájárultak.

Április 8-án, a nemzetközi roma napon hagyományosan arról is szót ejtünk, hogy itt, a harmadik kerületben a cigány közösség milyen feladatokra, programokra készül.

„Továbbra is fő küldetésünknek tekintjük, hogy a közös kulturális értékeket gazdagító hagyományainkat ápoljuk, és érzékenyítő programok szervezésével egymás megismerését és megértését szorgalmazzuk – mondta Szabó Zsolt Iván, Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Szép kötelességünknek tekintjük a kerületi gyerekekkel közös programok szervezését és a gyereket nevelő családok támogatását. Így húsvétkor édességgel, tartós élelmiszerrel és tisztítószerekkel gazdagon megrakott csomaggal a zsákunkban érkezünk a találkozóra a családokkal.”

Tavaly augusztus 2-án, a roma holokauszt napja alkalmából emléktábla avatásával hajtott fejet egész kerületünk képviseletében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az áldozatul esett roma honfitársak előtt.

A roma holokauszt – porajmos – idején az óbudai téglagyárba gyűjtötték össze a cigányokat. A Bécsi út két oldalán álló gyárépületekben, a téglaszárító tárolókban borzalmas körülmények között várták sorsukat, majd 1944. november 10-én marhavagonokba zsúfolva koncentrációs táborokba deportálták őket.

„Így mi is az egykori óbudai téglagyár egyik épületére helyeztük el emléktáblánkat – folytatja az elnök. – A tábla környékét folyamatosan gondozzuk, rendben tartjuk, hogy méltó emlékhelyen tiszteleghessünk.”

Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat érzékenyítőprogram-sorozatba is kezdett tavaly, amelynek következő állomásaként ismét civil fórumot szervez. A találkozóra a kerületi civil szervezeteket, intézményeket, Önkormányzatot és nemzetiségi önkormányzatokat várják, hogy folytassák a közös gondolkodást a hátrányos helyzetű kerületi gyerekek esélyteremtésén munkálkodva.

 

OBUDA_Nemzetkozi_roma_nap