Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A társadalmi igazságosság világnapja: fenntarthatóság, szociális biztonság, nemek közötti egyenlőség

2021. február 20., 12:20

A társadalmi igazságosság világnapján kötelességünk felhívni a figyelmet olyan égető kérdésekre, mint a fenntartható fejlődés, a szegénység vagy az egyenlőtlenség. De leginkább mindannyiunk közös felelősségére.

„Milyen csodálatos, hogy mindenki, legyen kicsi vagy nagy, közvetlenül tehet azért, hogy legyen igazságosság, és mindenki részesülhessen is belőle!”

Anne Frank

Az ENSZ a társadalmi igazságosság világnapján – amely 2007 óta hivatalosan február 20. – önvizsgálatra hívja a tagállamokat: vajon minden tőlük telhetőt megtettek a szociális helyzet javítása, a szegénység felszámolása, a teljes foglalkoztatottság előmozdítása és a nemek közötti egyenlőség megteremtése érdekében?

Sokan vannak, akik a társadalom demokratikus működésének alapfeltételeként beszélnek a társadalmi igazságosság eszméjéről, mások csupán kiüresedett szófordulatnak gondolják.

Mindannyiunk felelőssége, hogy ne a szkeptikusoknak legyen igazuk.

Ahogyan Anne Frank hihetetlen érettséggel és érzékenységgel megfogalmazta, kicsi vagy nagy közvetlenül tehet érte. Az egyének és a kisebb közösségek éppúgy, mint a közvetlen környezetünkben dolgozó civil szervezetek az igazságosabb működésért.

Bár a civilek mozgástere korlátozott, tevékenységük nélkülözhetetlen az egyenlőtlenségek felszámolásához. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat felismerve és elismerve ezt a munkát, az elmúlt évben több mint 110 civil szervezetet támogatott összesen 300 millió forint értékben. Cikksorozatunkkal (Civilinfó) pedig szeretnénk bemutatni a kerületi civil szervezetek koronavírus-járvány idején végzett támogató szolgáltatásait, amelyekkel segítséget nyújtanak a mindennapok során.

A modern világ kihívásai sürgetővé tették a fenntartható fejlődés elősegítését is. A társadalmi egyenlőség és igazságosság nemcsak a kortársainknak, hanem a gyermekeinknek, az unokáinknak is jár, és ezért nekünk ma kell tennünk. Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiáját itt érhetik el.

Tegyünk közösen azért, hogy egy szolidárisabb, egyenlőbb, fenntarthatóbb világban élhessünk, és élhessenek az utánunk jövők is.