Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ápoljuk a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelgő emléktábla környezetét

2022. május 25., 14:02

Óbuda-Békásmegyer Cigány Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tavaly közösen emléktáblát avatott a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegve. Ahogyan ígértük, a tábla előkertjét folyamatosan gondozzuk, virágokkal díszítjük.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban, 1944. augusztus 2-án közel háromezer roma embert gyilkoltak meg egyetlen éjjelen. Évről évre e napon emlékezünk meg a roma holokauszt ártatlanul elhurcolt és meggyilkolt áldozatairól.

Tavaly ebből az alkalomból Óbuda-Békásmegyer Cigány Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közösen emléktáblát avatott a tiszteletükre.

Az emléktábla a Váradi utca 15/a. számú ház falán van, az egykori óbudai téglagyárak közelében, ezzel is megemlékezve arról, hogy a roma holokauszt idején a harmadik kerületi Bécsi út két oldalán fekvő gyárak téglaszárítóiba gyűjtötték össze cigány honfitársainkat, akik embertelen körülmények között várták sorsukat. Majd 1944. november 10-én marhavagonokba zsúfolva koncentrációs táborokba deportálták őket.

Ahogyan a tavalyi, az emléktáblát felavató ünnepségen megígértük, évről évre el fogunk jönni ide, hogy lerójuk tiszteletünket az áldozatok emléke előtt, de az évforduló közötti időkben is gondozzuk, szépítjük a tábla környékét.

Az ígéretünket betartva most Önkormányzatunk együttműködésben Óbuda-Békásmegyer Cigány Önkormányzat tagjaival az emléktábla közvetlen környékének ápolásának részeként a táblának otthont adó falfelületet újra festettük, az előtte fekvő parkrészletet rendbe hoztuk, és friss növényekkel beültettük.

A munkát folytatjuk, hogy megmutassuk, Óbuda-Békásmegyer nem felejti el a meggyilkolt gyermekek, nők és férfiak emlékét, lelkiismereti kötelességének tekinti őrizni azt, történetüket időről időre felidézni.