Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az önkormányzat anyagi segítségével újra működik az óbudai református templom toronyórája

2022. január 14., 11:44

A Budapest-Óbudai Református Egyházközség toronyórája még 2020 őszén romlott el. Megjavíttatásának költsége azonban az egyházközség számára túl nagy anyagi terhet jelentett, ezért az önkormányzat segítségét kérték.

A Kálvin közi református templom toronyórája a 90-es évek második felétől mutatta a pontos időt a kerületieknek. Az eltelt évek alatt azonban az óraszerkezet meggyengült, és 2020 őszétől már nem működött megfelelően.

Csaholczi László lelkipásztor szerette volna, ha a toronyóra ismét jól mutatja az időt, ezért egy óraműszerész segítségét kérte, aki megállapította, hogy a toronyóra motorja az eltelt több mint húsz év alatt elfáradt, és már el is avult, így mindenképpen egy új szerkezet beállítását javasolta.

Az egyházközség felkereste a toronyóra óraszerkezetének eredeti gyártóját, egy székesfehérvári székhelyű céget, amelynek munkatársai felmérték, majd árajánlatot is adtak az új óraszerkezetre. Az összeg azonban meghaladta a Budapest-Óbudai Református Egyházközség anyagi lehetőségeit, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat segítségét kérték.

Dr. Kiss László polgármester azonnal segítséget nyújtott, és szinte a teljes költséget, közel 1 millió forint támogatást adott a kerületi református templom toronyórájának megjavíttatására.

Így megvalósulhatott az óraszerkezet mielőbbi cseréje, amire a megelőző műhelymunkákat követően december 16-án került sor.

A toronyóra azóta mindannyiunk örömére ismét pontosan jár.

 

Kálvin közi református templom toronyórája

Kálvin közi református templom tornya