Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Biológiai szúnyoggyérítés Óbudán

2022. május 10., 13:50

Óbudán május 13-án lesz szúnyoggyérítés, első lépésként biológiai módszerrel – tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelemtől.

A biológiai módszer nem a kifejlett szúnyogokra, hanem a szúnyoglárvákra van hatással. Egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt fehérjét juttatnak a szakemberek a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szúnyoglárvák ezt a fehérjét elfogyasztják, és elpusztulnak. Az eljárás növényekre, más állatokra, még az árvaszúnyogokra sincs semmilyen káros hatással, kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A biológiai fehérjekészítmény vízbe juttatása kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok permetezése. Az Óbudai-szigetnél a Duna menti sekély állóvizeket fogják egy csónakra rögzített permetezővel kezelni, összesen 15 hektárnyi területen.

Mivel nem lehet a kerületben az összes pocsolyát, magántelken lévő vízzel teli vödröt, eldugult ereszt ezzel a biológiai módszerrel kezelni, elkerülhetetlen, hogy esténként kifejlett szúnyogokkal is találkozzunk Óbudán. Országszerte, így Óbuda-Békásmegyeren is március legeleje óta rovarbiológusok elemzik és mérik a szúnyogok és a lárváik jelenlétét. Ha a szúnyogártalom mértéke indokolja, a kifejlett szúnyogok ellen is fellépnek a szakemberek.

Magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a szúnyoggyérítés

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen.

Idén április 25-én kezdődött a szúnyoggyérítés a Tiszánál. Az állami védekezést a vérszívók ellen 2013 óta a katasztrófavédelem irányítja.