Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Boldog Jerzy Popiełuszko atya ereklyéjét elhelyeztük a Kövi Szűz Mária plébánia-templomban

2022. október 8., 17:03

Boldog Jerzy Popiełuszko atya ereklyéje szombaton került elhelyezésre a harmadik kerületi Kövi Szűz Mária plébánia-templomban. Dr. Kiss László polgármester „Győzd le a rosszat jóval” emlékérmet vehetett át a lengyel vértanú atya emlékének méltó őrzéséért, életének és munkásságának széleskörű megismertetéséért.

Jerzy Popiełuszko lengyel római katolikus pap mártír 1984 októberében politikai gyilkosság áldozataként halt meg, amely bűntényt az akkori lengyel kommunista államhatalom rendelt meg. A Szolidaritás mozgalom papjaként is emlegetett atyát 2010. június 6-án avatták boldoggá.

Jerzy Popiełuszko atya ereklyéje ‒ melyet a harmadik kerületi önkormányzat delegációja nemrégiben vehetett át testvérvárosunkban, Varsó-Bemowóban ‒ szombaton került elhelyezésre a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária plébánia-templomban. Az eseményt kísérő szentmisét Dr. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta.

Ebből az alkalomból „Győzd le a rosszat jóval” emlékérmet vehetett át dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Az Össz-Lengyelországi Jerzy Popiełuszko atya emlékbizottság az emlékérmet a mártír atya emlékének őrzéséért, kultuszának terjesztéséért, életének megismertetéséért adományozta.

Az eseményen az emlékbizottság elnöke, az atya családjának képviselte, szülőhelyének, a lengyel, Suchowola küldöttsége, Sebastian Kęciek, Lengyelország budapesti nagykövete, Marek Grygiel, a Krisztus Király Társaság Generálisának küldötte, Lukasz Kudlicki kabinetfőnök, Andrzej Melak, a Katyńi Bizottság elnöke, valamint a lengyel és a magyar római katolikus egyház képviselői vettek részt.

Szintén elismerésben részesült Jerzy Popiełuszko atya emlékének ápolásáért, az ereklye elhelyezéséért tett erőfeszítéséért Dr. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, Szili András atya, a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária plébánia-templom plébániai kormányzója és Wesolowski Korinna, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A megemlékezés részeként beszélgetés, könyvbemutató és hangverseny került megrendezésre a mártír atya életútjának bemutatására és emléke előtti tisztelgésképpen.

Óbuda-Békásmegyer és az egész magyar katolikus hívő közösség számára nagy megtiszteltetés, hogy a vértanú atya csontereklyéje hazánkba került, és a harmadik kerületben őrizhetjük.