Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Elkezdődött az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2022. november 19., 09:00

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten célja a társadalmi szemléletformálás a fenntartható hulladékkezelés és erőforrásgazdálkodás tekintetében. Az idei akció központi témája a textil- és a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a textilek és ruhák újrahasznosítása.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy olyan 2009-ben indított, európai szintű akció, amely minden évben november utolsó hetében kerül megrendezésre, idén november 19-27. között. Az program célja, hogy a felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladékcsökkentésének fontosságára és az újrahasznosítás előnyeire. Az esemény európai és hazai szinten is egyre népszerűbb, az Európai Unióban tavaly több mint 12 ezer akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

A 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét témája a textil. Ez annyit jelent, hogy első sorban olyan akciók vannak a középpontban, amelyek a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentését, a textilek, ruhák újrahasznosítását és azok élettartamának növelését célozzák meg. Önkormányzatunk számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és az újrahasznosítás elve, ezért idén már sokadszorra megrendezzük eddig nagy sikert aratott Békásmegyeri közösségi kipakolónkat.

A hulladékkezelés témájáról és azon belül a kerület hulladékkezeléséről pedig nemrég jelent meg ismeretterjesztő videónk a YouTube-on:

Az illegálisan lerakott hulladék problémájára és megelőzésére is rendszeresen felhívjuk a figyelmet, továbbá szemétszedést is szoktunk szervezni.

A hulladékcsökkentés fontosságára is nagy hangsúly fektetünk, idén például nyertünk a Foodwave pályázatán, amelynek keretében a fenntarthatóságról és az élelmiszerhulladék csökkentéséről szóló, szemléletformáló akciókat szerveztünk és szervezünk, amelyeket a klima.obuda.hu oldalon lehet követni.