Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Első fokon pert nyertünk a Metropol ellen

2022. október 17., 10:55

Az újságcikk hét állításából hat vonatkozásában kért helyreigazítást a bíróság.

Döntött a bíróság a metropol.hu elleni sajtó-helyreigazítási per ügyében, amelyet azért indított önkormányzatunk, mert valótlan állításokat fogalmazott meg a Kiárusítja Óbudát a baloldal – Most a csillagvizsgáló van veszélyben című cikkben.

Az ügyet első fokon megnyertük, a 7 kifogásolt állítás közül 6 vonatkozásában a Törvényszék helyreigazításra kötelezte az alperest, valamint 150.000,-Ft ügyvéd munkadíjban is marasztalta. Az ítélet nem jogerős.

Sajnálatos, hogy vannak olyan sajtótermékek, amik a rosszindulatú kormányzati propagandát fontosabbnak tartják a valóságnál. Ennek egyik kiküszöbölése a bíróságon kiharcolni igazunkat, a másik, hogy egyszerűen nem olvassuk a hazug szennylapok álhíreit.

Önkormányzatunk sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordult a metropol.hu szerkesztőségéhez. A cikk  sérelmezett, valótlan tényeket tartalmazó állításai, valamint azokhoz képest a való tények az alábbiak :

1.) Sérelmezett valótlan állítás: „Veszélybe került a Barátság Park területén található Polarisz Csillagvizsgáló. A baloldali vezetésű Óbuda ugyanis legújabban erre vetett szemet, így hamarosan költöznie kell a népszerű szolgáltatásnak. (…) Most a Polarisz Csillagvizsgáló, sokadikként a sorban az, amit értékesíteni kívánnak.”
Valóság: Óbuda-Békásmegyer 2019. októberében megválasztott ellenzéki vezetésű Önkormányzatának soha nem volt értékesítési szándéka ezen a területen, és jelenleg sincs, emiatt tehát nincs veszélyben és nem kell elköltöznie a Polaris Csillagvizsgálónak.

2.) Sérelmezett valótlan állítás: „A baloldal sorra eladja a kerület tulajdonában lévő zöldterületet és ingatlanokat. (…) A zöldterületek jelentős részén már túladtak, vagy ha ez nem sikerült, bérbe adta azokat”.

Valóság: Óbuda-Békásmegyer 2019. októberében megválasztott ellenzéki vezetésű Önkormányzata nem adott el zöldterületeket, kizárólag építési telkeket értékesített.

3.) Sérelmezett valótlan állítás: „…azért, hogy ne legyen nyereséges a szakrendelőt működtető egészségügyi KFT, elvont 100 millió forintot tőle az önkormányzat. Az így veszteségessé váló gyerekszolgáltatás után ugyanis elkerülhetik az adó befizetését…”.
Valóság: éppen a szakrendelő gazdálkodásának sikeressége tette lehetővé a támogatásának csökkentését, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetési rendeletével elfogadott.

4.) Sérelmezett valótlan állítás: „Felpörgették a bérlakások eladását, eddig 100 darab fölött értékesítettek.”
Valóság: Óbuda-Békásmegyer 2019. októberében megválasztott ellenzéki vezetésű Önkormányzata nem értékesített 100 darab fölötti bérlakást.

5.) Sérelmezett valótlan állítás: „Árulják a sóstói tábor egy részét.”
Valóság: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nem kívánja értékesíteni Siófok-sóstói Gyermek- és Ifjúsági Táborát, illetve annak bármely részét.

6.) Sérelmezett valótlan állítás: Bérbe adták a Barát-patak melletti szabadidő telket (ezen Bús Balázs révén elidegenítési tilalom van, azért nem adhatták el).”
Valóság: Óbuda-Békásmegyer 2019. októberében megválasztott ellenzéki vezetésű Önkormányzata a Barát-patak melletti szabadidő telket sosem szánta értékesítésre és nem is hirdette meg. A területen érvényben lévő változtatási tilalom pedig Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 28/2021 (VI.29.) önkormányzati rendeletén alapul.