Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Gyomortörténelem sok olajjal, borral és kenyérrel – Az Aquincumi Múzeum új kiállításának megnyitóján jártunk

2022. július 29., 10:07

A látogatók bepillantást nyerhetnek az őskőkori ember étkezésétől az ókori (római) ember táplálkozásán át egészen a népvándorláskor végéig (késő avarkor) élő népek konyhájába, írja Vukics Adrienn főkurátor.

A megnyitón dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója, a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese köszöntötte elsőként a megjelenteket: a H.A.S. Háromfogásos gyomortörténelem című kiállítás mától tekinthető meg a BTM Aquincumi Múzeumban.

Ezt követően Dragomán György író, műfordító nyitotta meg a kiállítást, aki maga is rengeteget foglalkozik gasztronómiával – olvasóként, íróként és a gyakorlatban is. Ha valaki hallotta már főzésről, kenyérsütésről, mindenféle konyhatörténeti érdekességről beszélni, talán el tudja képzelni, mekkora élmény a múzeum árnyas kertjében ücsörögve hallgatni mozsarakról, lisztekről, a frissen sült kenyér szentségéről értekezni. Szó esett a történelem első kenyereiről és pékségeiről, őrlőkövekről és dagasztásról, ahonnan viszonylag hamar el is jutottunk a sommás megállapításig: “ma jobb régi kenyeret tudunk sütni, mint amilyet a régiek csináltak”.

Az evés misztikus és rituális szépségéről beszélni persze csak úgy van értelme, ha közben konkrét recept és alapanyagok mentén nagyítjuk fel a történelem nagy gasztropillanatait, úgyhogy a résztvevők Dragomán Györggyel egy isteni “fehér gazpachót” (ajo blancót) főztek meg gondolatban – úgy, ahogy a régiek is tehették volna, illetve mindenféle modern kori extrával tökéletesítve. Ebbe a kiállítást megnyitó levesbe száraz kenyeret, mandulát, fokhagymát tettünk, a pasztát olívaolajjal és ecettel gazdagítottuk, az emulziónkba só és fehér bors került, majd pirított mandulával és gyümölccsel (szőlővel, szilvával), olívaolajjal megpöttyözve adtuk asztalra.

A megnyitóbeszédet követően a múzeum munkatársai vezettek körbe a kiállításban: Kisjuhász Viktória, a BTM Aquincumi Múzeum régésze, a kiállítás kurátora, Vukics Adrienn, a BTM Aquincumi Múzeum régésze, a kiállítás főkurátora, Olgyay János, a BTM Aquincumi Múzeum régésze és Mészáros Boglárka, a BTM Aquincumi Múzeum régésze, a kiállítás kurátora.

A látogató maga is vendég lehet a római kori kiskonyhák és hatalmas lakomák pazar asztalainál, izgalmas dolgokat olvashat a mediterrán triászról (olajbogyó, búza, szőlő, azaz az olívaolaj, a kenyér és a bor jelentőségéről), a halszósz szerepéről, a római séfekről és szakácskönyvekről, recepteket vihet haza az időszámításunk előtti és utáni századokból (pl. sertéshús lila káposztával, ribizlizselével). Egyszóval minden tudáséhség jóllakik, és a mediterrán konyha (ismét) a mennybe megy.

H.A.S. Háromfogásos gyomortörténelem

BTM Aquincumi Múzeum, 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Az időszaki kiállítás megtekinthető 2023. december 31-ig.