Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Hogyan védjük meg magunkat és tulajdonunkat a vadon élő állatoktól?

2021. április 20., 10:42

Kerületünk közigazgatási területén egyre intenzívebbé vált a vadon élő állatfajok megtelepedése, jelenléte, elsősorban az erdők, zöldterületek közelsége miatt. Kellő odafigyeléssel mi is sokat tehetünk azért, hogy ingatlanunkat megvédjük az élelmet kereső állatoktól, de április 21-én, szerdán a Pilisvölgye Vadásztársaság is megteszi a szükséges szakmai beavatkozásokat.

Óbuda-Békásmegyer területén az új lakónegyedek kiépülésével a régi, alacsony építésű ingatlanok, és az azokat körülvevő, nagyobb méretű kertek aránya jelentősen lecsökkent. Helyüket többlakásos ingatlanok, öntözőrendszerekkel együtt telepített gyepek vették át.

A kerület lakott részein a vadon élő állatfajok közül őzek, növekvő számban borzok, kiemelkedően nagy számban pedig rókák és vaddisznók képviseltetik magukat.

Hogyan tudunk segíteni a vadprobléma kezelésében?

Az ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határoló kerítésének állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a vaddisznók betörését. Az állatok – amennyiben kondában járnak – a territóriumukon belül váltókon közlekednek, ami érint közterületet és magántulajdonú telket egyaránt. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a számukra, ezért ezeket a területeket karban kell tartani.

Nagyon fontos, hogy ne etessék az állatokat se konyhai, se zöldhulladékkal, se száraz pékáruval!

A családi házas övezetben lakók – ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez – gyakran alakítanak ki komposztálódombokat, vagy a kerítésükön kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat.

A hulladék szakszerű kezelése is segít tehát az állatok távoltartásában.

Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd. A kihelyezéssel érdemes szakembereket megbízni, akik garanciával vállalják a kerítés telepítését.

Az erdővel borított területeken kutya csak pórázzal sétáltatható! Ennek alapján tilos a kutyák szabadon engedése az erdőben.

A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya ugyanis károsíthatja a vadat és a növényzetet, ezért vadvédelmi bírság is kiszabható a gazdájával szemben.

A kóborló ebek emellett a lakott részek felé hajthatják a vadat, megnövelve ezzel a vadon élő állatfajok betelepülésével kialakult probléma mértékét.

Az esztergomi vasúti nyomvonaltól északra fekvő erdőterületeken a vadon élő fajok állománygyérítése kapcsán – eleget téve magasabb szintű jogszabályi előírásoknak – a Pilisvölgye Vadásztársaság a szükséges szakmai beavatkozásokat 2021. április 21-től megteszi. Szakembereik rendelkeznek ehhez a rendőrség által kiadott engedéllyel, így fegyverhasználatra is sor kerülhet a részükről.

Kérünk mindenkit, hogy a fent leírtak alapján a tőle telhető mértékben működjön közre a vadon élő állatok távoltartásában!