Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Köszönjük az egészségügyben dolgozók helytállását! – Február 19. a magyar ápolók napja

2022. február 19., 08:57

Minden évben Kossuth Zsuzsanna, az első magyar főápoló születésnapján köszöntjük a magyar ápolókat. Köszönjük kitartásukat, helytállásukat, áldozatos munkájukat.

„Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”

Kossuth Zsuzsanna gondolata a 21. században is a legerősebb törekvése mindazoknak, akik az ápolói hivatást választják, és kitartanak mellette. Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húga minden tudását és tetterejét a betegek gondozására, korszerű ápolásuk általánossá tételére fordította, dacolva azzal, hogy kora szabályai erősen korlátozták egy nő kibontakozásának lehetőségeit.

Ő mégis megszervezte a 1848–49-es szabadságharc idején a sebesült katonák ellátását és az első hadikórház megalapítása is az ő érdeme. Magyarország első főápolójaként tiszteljük.

Az egészségügyi szakdolgozóknak hivatásuk teljesítése közben ma szintén számos körülménnyel kell dacolniuk. Hiszen nekik is egyre szerteágazóbb tudást kell elsajátítaniuk, miközben napjainkban a világjárvány megfékezése tovább gyarapítja terheiket.

De helytállnak, és cipelik e terheket, egymás helyett, egymás helyettesítve is, hiszen egy tavaly decemberi hír tanúsága szerint tízezer szakápoló hiányzik a magyar ellátórendszerből.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is fontosnak tartja, hogy kifejezze mindannyiunk megbecsülését az egészségügyben dolgozók munkája iránt. Így ebben az évben február 28-ig várjuk javaslataikat, ki legyen az idei Prof. Dr. Pintér Endre-díj kitüntetettje.

Prof. Dr. Pintér Endre-díj a kerület lakosságának egészsége érdekében gyógyító-ápoló munkával, a rehabilitáció vagy a betegségmegelőzés terén kifejtett tevékenységgel, az egészségügyben kifejtett szervező munkával elért kiemelkedő teljesítményért adományozható.

Ma a magyar ápolókat ünnepeljük. Köszönjünk a munkájukat, amelyet értünk végeznek!