Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Közeleg a hőhullám, vigyázzunk magunkra, figyeljünk a környezetünkre

2021. június 16., 12:40

A hőmérséklet emelkedése megterheli a szervezetet, fáradékonyságot, lassabb reakciókat, napszúrást és akár hőgutát is okozhat. Ezért fontos, hogy a nagy meleg beálltakor figyeljünk magunkra, a szervezetünk és a környezetünk hűtésére is. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot a legforróbb nyári napokra, időszakokra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a KEHOP 1.2.1. „Nézzünk szembe a klímaváltozással! Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” című projekt keretein belül jelentette meg a Hőség- és UV-Riadó-terv Óbuda-Békásmegyeren című kiadványt. Célunk, hogy a hőség és az UV-sugárzás veszélyeire a legszélesebb körben felhívjuk a figyelmet.

A kiadvány ingyenesen elérhető a kerületi fenntartású óvodákban, szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben, valamint a kulturális intézményekben. A tájékoztató füzetben praktikus tanácsok találhatóak hőhullámok idejére, többek között:

  • Napközben zárja az ablakokat, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt, és lehetőleg éjszaka szellőztessen.
  • Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
  • Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35–39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 °C körüli. Nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
  • A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet.
  • Lehetőleg kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjon árnyékban a legmelegebb órákban.
  • Gyakran zuhanyozzon, használjon vizes borogatást, hűtse a lábát langyos vízben.
  • Fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást, ne várja meg, amíg szomjas lesz.
  • A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet. Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, a koffein vízhajtó hatású.
  • Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékszükségletet. Ellenőrizze a testhőmérsékletét. Fontos tudni, hogy ha a testhőmérséklet 38 °C fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 °C felett hőguta, 40 °C felett életveszélyes állapot.

A kiadványban olvashatunk még az UV-sugárzás hatásairól, illetve a hőhullámok egészségügyi kockázatairól is.

Hőségriadó esetére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak elfogadott hőség- és UV-riadó-terve van. Ennek célja, hogy a kerület éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodóképességét növelje, az egyre gyakoribb hőhullámos napokra való felkészülést segítse, az ilyenkor szükséges tennivalókat, azok sorrendjét pedig rögzítse.