Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Mester-M díjat kapott Sinkó Andrea

2017. április 1., 08:00

Az Óbudai WDSE elnöke, ritmikus gimnasztika és aerobik edző, sportmenedzser tizenöt évig versenyzett, több mint százszoros válogatott, huszonhatszoros országos bajnok, világbajnoki ötödik, olimpiai hatodik helyezett.

„Jó érzés az óbudai közösséghez tartozni”

A MOL Új Európa Alapítvány 2006 óta támogatja a  fiatal tehetséges művészeket, sportolókat és az őket felkészítő tanárokat és edzőket. A tizennegyedik alkalommal kiosztott MOL Mester-M Díj rangos szakmai elismerés, azok kapják, akikre korábbi tanítványaik a legtöbb szavazatot adják. A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen  Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte a díjazottakat. Közöttük volt kerületünk büszkesége, Sinkó Andrea aerobik edző, a WDSE elnöke is.

– Mióta foglalkozik utánpótlás korú versenyzőkkel, közülük kik értek el nemzetközi szinten is jegyzett eredményt?

– 17 éves koromban, harminchárom éve kezdtem el edzősködni, közben természetesen még aktívan versenyeztem. Akkor ritmikus gimnasztikában Gyulai Éva és Balogh Anita 1991-ben olimpiai kvótát szereztek a sportágnak. Az aerobik sportág megalapítása is ebben az évben kezdődött Magyarországon. Schmittné Makray Katalin felkérésére ebben az új, látványos és kihívásokkal teli sportágban tevékenykedtem és mai napig is sportaerobik edzőként dolgozom. Sok tehetséges utánpótlás korú versenyzőnk van, közülük is kiemelkedik Fejér Fruzsina, Hajdú Kata és Simon Zsófia. Az utóbbi a válogatott tagjaként bronzérmet szerzett a legutóbbi, Dél-Koreai Világbajnokságon.

Sokoldalú tevékenység

– Igen sokoldalú tevékenységet folytat, ami meglehetősen sok időt és energiát igényel. Nem nehezedik túl nagy teher a vállára?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy imádom a munkámat, mindent, amit a sporttal kapcsolatosan csinálok. Menedzseri, edzői, sportdiplomatai feladatokat látok el, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy MOB tag lehetek, illetve az Európai Tornaszövetség aerobik vezérkarában is dolgozhatom, immár 12 éve. Az elmúlt évtizedekben megtanultam helyesen beosztani az időmet a munkám, a családom, gyermekeim között.

– Az utánpótlás-nevelésben folytatott hosszú évek sikeres munkáját ismerték el a Mester-M Díj odaítélésével. Eddigi kitüntetései között előkelő helyen van ez az elismerés?

– A Hidegkuti Nándor-díj, a Papp László-díj és egy életmű díj után kaptam meg ezt az elismerést.  Nagyon boldoggá tett, hiszen 700 jelölt közül összesen 10-en kaptuk meg, és ennyi, tornateremben eltöltött évtized után nagyon jó érzés, ha elismerik a munkámat.

Ünneplés felsőfokon

– A MOL gondoskodott arról, hogy emlékezetes legyen a díjátadó. Önnek milyen élménnyel szolgált a Pesti Vigadóban rendezett ünnepély?

– Fantasztikus élmény volt az ünnepség minden pillanata. Valamennyi díjazottról kisfilm készült, nagyon érdekes volt látni az élet többi területén tevékenykedő kiváló pedagógusok munkáját, amilyen szeretettel és odaadással fordulnak a gyerekek felé. Ez az összes díjazott közös erényeként mutatkozott meg.

– Az Óbudai WDSE országosan elismert utánpótlás-nevelő műhely. Van valami titka az eredményes szereplésüknek?

– Az egyesület 17 éves múltra tekint vissza. Csakis olyan edző kollégákkal dolgozom, akik a legjobbak a szakmában és sokan egykor a tanítványaim voltak. Sipos Mónika vezetőedzővel, Hubacsek László gimnasztika és erőnléti edzővel, Cserdi Zsófia koreográfussal és edzővel, illetve fiatal kollégáimmal egy olajozottan működő, kreatív csapatot alkotunk, ebben látom a siker titkát. Most költözünk a saját működtetésű tornatermünkbe – ez lesz az új otthonunk-, ami véleményem szerint óriási mértékben fogja segíteni a szakmai munkánk további fejlődését.

Segítik a tömegsportot

– Ön és az egyesület is nyitott a kerületi tömegsport rendezvényeken való részvétel iránt, bemutatóik mindig nagy sikert aratnak. A jövőben is vállalnak fellépéseket?

– Az elmúlt 15 évben számos kerületi tömegsport rendezvényen vettünk részt. Nagyon szeretjük ezeket az eseményeket, népszerűsítjük sportágunkat és a gyerekeknek is mindig nagy élmény jelent. Jó érzés az óbudai közösséghez tartozni, jómagam születésem óta a kerületben élek, nem is tudnám elképzelni az életem máshol, csakis Óbudán.

– Az Óbudai WDSE múltja még nem veretes, jelene viszont sokat ígérő. Vajon milyennek látják, hogyan tervezik a jövőt?

– Új otthonunkban szeretnénk a bázisunkat növelni, még több gyerekkel megismertetni a gimnasztika, aerobik és tánc alapjait. Jelenleg a nem olimpiai sportágak világjátékára, a World Gamesre és az anconai Európa- bajnokságra készülünk nagy erőkkel. Óriási segítség nekünk ebben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatása, jelenleg önkormányzati segítséggel szerezzük be a versenyzők számára nélkülözhetetlen egészségvédő sportpadlónkat. Örülünk, hogy egyre javulnak a szakmai munka feltételei, ami arra ösztönöz bennünket, hogy tovább haladjunk és egyre messzebb jussunk a megkezdett úton.

Sinkó Andrea

Ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző, sportmenedzser, az Óbudai WDSE elnöke. Tizenöt évig versenyzett, több mint százszoros válogatott, huszonhatszoros országos bajnok, világbajnoki ötödik, olimpiai hatodik helyezett. Ezzel minden idők legeredményesebb hazai ritmikus gimnasztika versenyzője. Edzőként több ezer gyereket tanított meg a sportág alapjaira. A magyar aerobik válogatott szövetségi kapitányaként is eredményesen tevékenykedett. Tagja a MOB-nak és az Európai Tornaszövetség aerobik technikai bizottságának. Első osztályú nemzetközi aerobik bíró.