Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ne feledjük! – Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja

2022. augusztus 2., 07:00

Világszerte augusztus 2-án hajtunk fejet a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt. A nemzetközi nap arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ára virradóra közel háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

A náci Németország törvényei a zsidók mellett a cigány származású emberek tömeges kirekesztéséről is rendelkeztek. Így többek között megvonták szavazati jogukat, kitiltották gyermekeiket az iskolákból, nem köthettek házasságot nem romákkal.

És 1939-től megkezdték deportálásukat a koncentrációs táborokba. A nácik a megszállt európai országokban is üldözték a romákat, eltérő becslések állnak rendelkezésünkre az áldozatok számáról, ezek szerint a vészkorszakban a kétmilliós európai cigányság 10–30 százalékát gyilkolták meg.

Magyarországon már 1916-ban hozott az akkori belügyminisztérium rendeletet a kóborló cigányok nyilvántartásba vételéről és munkatáborokba kényszerítéséről. Majd évente kétszeri országos, úgynevezett cigányrazziákat vezettek be, és 1938-ban egy csendőrségi nyomozási utasítás a cigányság egészét megbízhatatlannak minősítette.

A háború alatt a magyar romákat kényszermunkára hurcolták, majd az 1944. március 19-i német megszállás után legkevesebb harminc gettót és munkatábort hoztak létre, ahol több tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között.

Magyarországi roma csoportokat már 1944 tavaszán vittek német megsemmisítő táborokba, augusztusban cigány munkaszolgálatos századokat állítottak fel. Az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvétel után, november 2-án indult meg országszerte a roma családok szervezett deportálása a haláltáborokba.

Augusztus 2-án, a roma holokauszt – a porrajmos – nemzetközi emléknapján valamennyi áldozatról megemlékezünk, ami az egész emberiség vesztesége. Itt, a harmadik kerületben Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szintén tiszteleg az emléknapon.

Tavaly közösen emléktáblát avattunk azoknak a roma honfitársainknak az emlékére, akiket a roma holokauszt idején az óbudai téglagyárakba gyűjtöttek össze, ahol borzalmas körülmények között várták a sorsukat. Majd marhavagonokba zsúfolva koncentrációs táborokba deportálták őket.

Na bistren! – Ne feledjük!