Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudai Platán Könyvtár: Terítéken a francia desszertek

2018. március 5., 13:32

A francia gasztronómia világnapja alkalmából Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője látogat el és ad ízelítőt műveiből az Óbudai Platán Könyvtárban 2018. március 13-án 18 órai kezdettel.

A Rupáner-konyha gasztroblog szerzője három sikeres – a közkedvelt bögrés receptekből összeválogatott – szakácskönyv írójaként és számos romantikus kisregény szerzőjeként vált néhány év alatt közismerté. A német tanárnőből lett gasztroblogger elárulta magáról, hogy előbb lett leleményes háziasszony, mint író, hiszen két pici kislány mellett gyors és egyszerű finomságokat kellett előállítania a családja számára, hogy maradjon egy kis szabadideje az írásra is. Így születtek meg a villám receptek, majd a könyvsorozat. A Rupáner-konyha gasztroblog olvasók népes táborának ötlete ihlette az olcsón és könnyedén elkészíthető bögrés finomságokat tartalmazó szakácskönyvek kiadását.

Még a hagyományos ízeket kedvelő kezdő szakácsnőknek sem okoznak nehézséget a villámgyors receptek, hiszen nincs szükség egzotikus, drága alapanyagra és nem kell órákat eltölteni a konyhában. A receptek kipróbálásakor senki sem fog csalódni, mivel a hagyományos ízű, magyaros ételeket az egész család szereti.

Az Óbudai Platán Könyvtárba a francia gasztronómia néhány olyan ínycsiklandó különlegességét hozza el Rupáner-Gallé Margó, melyeket ott, a helyszínen is be fog mutatni. Akárcsak a magyar recepteknél, úgy a francia gasztronómiában is akadnak pofonegyszerű és könnyedén elkészíthető receptek, alig néhány hozzávalóból, illetve cukrászvénát és rengeteg időt, türelmet igénylő sütemények, amelyek elkészítésének otthon nem állunk neki, inkább a cukrászdákból ismerjük őket. A Rupáner-konyha gyors, kevés hozzávalóból elkészíthető, mégis finom, házias finomságokon alapszik. Így ezekből fog válogatni a szerző, amelyeket magunk is hipp-hopp az asztalra varázsolhatunk anélkül, hogy órákat kellene az előkészületekkel töltenünk, vagy mélyen a pénztárcánkba nyúlni a hozzávalók beszerzésekor.

Most az egyik nagy kedvenc, a gigantikus croissant receptjét osztjuk meg az olvasókkal, amely sokféleképpen variálható, és a gyerekek is nagyon szeretik.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 12 óriási kiflihez:

  • 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
  • 2 bögre 2,8%-os tej (5 dl)
  • háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g-os poharas, vagy négy púpos evőkanálnyi)
  • 1 kocka friss élesztő (5dkg)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • két teáskanál só
  • két evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál étolaj

+ 3-4 evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
+ egy tojás felverve a kenéshez

Elkészítése:

  1. A lisztet a dagasztótálba mérjük, majd a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a langyos tejet, amibe belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a többi összetevőt, és lágy, már-már ragacsos tésztát dagasztunk géppel vagy fakanállal.
  3. Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen.
  4. A gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, majd nagytányér méretű körlappá nyújtjuk őket. A deszkát nem kell lisztezni, anélkül is csodásan lehet bánni vele.
  5. Ezután egy kört megkenünk vajjal, majd ráteszünk egy másik kört, és ezt mindegyikkel eljátsszuk. Kivéve az utolsóval, annak a tetejére már nem kenünk vajat!
  6. A szép emeletes, vajas tésztatortát először a kezünkkel lapítjuk el, majd kinyújtjuk olyan szűk egy centi vastagra. Őrizze meg a kör alakját! Ezután tizenkét egyenlő cikket vágunk belőle éles késsel vagy pizza szeletelővel.
  7. A cikkeket egyenként megfordítjuk, és kinyújtjuk őket vékonyra, olyan negyed centi vastagra, majd a szélesebb felüknél fogva kiflikké tekerjük őket, melyeket két sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatunk.
  8. Egy nejlonnal letakarjuk, és meleg helyen egy-másfél órát kelni hagyjuk őket. Hatalmasak lesznek, nem véletlenül gigantikus lett a recept címe.
  9. Ha megkeltek, akkor felvert tojással megkenjük a tetejüket és nagyjából húsz perc alatt, 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon készre sütjük őket.
  10. A későbbiekben konyharuhával letakarva tároljuk, hogy megőrizze a frissességét.

Jó sütögetést!

A Rupáner-konyha sikerkönyveiben megtaláljuk még az otthon ízei között a vendégváró falatokat, a változatos expressz tízórai és uzsonna ötleteket, a pofonegyszerű süteményeket és a hétköznapi ételek gyors és bögrés változatait egyaránt.

A Rupáner-konyha kötetei a rendezvény helyszínén, a Platán Könyvtárban megvásárolhatók és dedikálhatók lesznek. A bögrés finomságok mestere senkit sem enged haza recept és egy kis kóstoló nélkül.