Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Október 22-én Teszársz Károlyra, a magyarországi szakszervezeti mozgalom egyik elindítójára emlékezünk

2022. október 22., 09:00

Teszársz Károly vasöntő, szociáldemokrata politikus, szakszervezeti elnök, a magyarországi szakszervezeti mozgalom egyik elindítója, aki már 1880-tól szervezte a munkásérdekvédelmet Magyarországon. Teszársz Károly idei születésnapján a szakszervezetek munkáját, lehetőségeit újragondolni aktuálisabb mint valaha.

A munkaadó és a munkavállalók érdekei bizonyos helyzetekben eltérőek. És mivel sok esetben az erőfölény a munkaadók kezében van, a munkavállalók egyetlen esélye az érdekérvényesítésre a tömeges fellépés, az összefogás, a szolidaritás.

Ezt ismerte fel Teszársz Károly már fiatalon, és hamar bekapcsolódott a szakszervezeti tevékenységbe. Osztrák és németországi tanulmányútjairól hazatérve, 1880-tól megkezdte a magyar munkásmozgalom szervezését, 1885-re pedig szinte a semmiből létrehozta a vasöntők segélyező egyletét, mely a későbbiekben a vasöntők szerveződésének kiinduló pontja lehetett, miközben Teszársz tevékenysége miatt feketelistára került, és több ízben börtönbüntetésre ítélték.

1893-tól a vasöntők elnöke, és elindította a vasipari szakegylet magyar-német nyelvű újságját, Vas- és Fémmunkások Szaklapja címmel. A Szakszervezeti Tanács egyik alapítója, 1899-től élete végig a tanács elnöke, így részt vett több nemzetközi kongresszuson. 1916-os haláláról az akkori Pesti Hírlapban is megemlékeztek.

Ma a szakszervezetek munkája, a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségei ismét a figyelem középpontjába kerültek Magyarországon. És a szolidaritás mint érték és eszköz ismét tartalommal telt meg.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a munkavállalói érdekképviseleti szervezeteket partnereknek tekinti, és nem csupán házon belül ‒ a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a Polgármesteri Hivatalban megalakult, helyi alapszervezetét, ‒ hanem az egész kerületben.

Teszársz Károly munkássága előtt tiszteleg a róla elnevezett utca is kerületünkben és az emlékét őrző dísztábla.