Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

San Marco hercegné emléke előtt tisztelegtünk – A leginkább rászorulókat karolta fel

2021. augusztus 24., 12:28

San Marco hercegné óbudai karitatív munkássága előtt fejet hajtva, a tiszteletére állított emléktáblát koszorúzta meg dr. Kiss László polgármester. A jótékony hercegné emlékezetét őrző márványtáblát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat állíttatta tavaly.

San Marco hercegné, született Nagyszentmiklósi Nákó Anna Milévia elhivatott, jótékony munkája előtt tisztelegve, születésének évfordulóján koszorúztuk meg emléktábláját. A hercegné alakját, aki egykor két intézményt alapított az óbudai rászorulók megsegítésére, így idézte fel az akkori fővárosi közgyűlés: „1893-ban férje emlékére alapította meg a Jó Pásztor Házát, amelyben eltévelyedett nők megmentésével foglalkoznak. Ennek az intézetnek a vezetésével kapcsolatos mindennemű kiadást haláláig sajátjából fedezett.”

Tavaly az önkormányzat a hercegné emléktábláját annak a San Marco utcai épületnek a kapujára erősítette, amely 1900-tól az Irgalom Házának adott otthont, és ahol – akárcsak a Jó Pásztor Házában – vallási és nemzetiségi megkülönböztetés nélkül ápolták a gyógyíthatatlan, végstádiumú betegeket, olyanokat, akiket más kórházak nem fogadtak be. Tehát az hercegasszony által alapított intézményt az első hazai, klasszikus hospice-házként is tisztelhetjük.

Dr. Pintér Endre professzor, tavaly nyáron elhunyt díszpolgárunk kezdeményezte, hogy a hercegasszony példamutató életpályája előtt méltó módon, emléktáblával tisztelegjünk. Sajnos már Pintér professzor úr nélkül, de megköszönve, hogy szívügyének tekintette San Marco hercegné emlékének ápolását, avattuk fel 2020-ban az emléktáblát, és helyeztük el az idei évfordulón tiszteletünk jeléül koszorúnkat.

A harmadik kerületi San Marco utca 48. szám alatti, egykori Irgalom Házában napjainkban a Budapest III. kerületi Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon működik, folytatva a hercegné eszmei hagyatékát: okosan és szeretettel nevelni-oktatni.

 

polgármester koszorúval

polgármester szemből

polgármester koszorúz

polgármester az emléktábla előtt