Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Szávoszt Katalin alkotásaival gyarapodott az Óbudai Múzeum gyűjteménye

2022. június 7., 10:44

Szávoszt Katalin művésznő 65 alkotását az Óbudai Múzeum képzőművészeti gyűjteményének ajándékozta, jelentősen növelve ezzel annak művészeti értékét. Köszönjük a harmadik kerülethez sok szállal kötődő alkotó nagylelkű felajánlását.

Az Óbudai Múzeum képzőművészeti gyűjteménye ismét értékes alkotásokkal gyarapodott. Az Óbudához ezer szállal kötődő Szávoszt Katalin felajánlotta, hogy 65 darab grafikai alkotását gyűjteményünknek ajándékozza, amely jelentős mértékben növeli annak művészeti értékét.

„Szávoszt Katalin valamennyi kerámiaszobra, a házak, kapuk és a zászlók is helyi értéket jelölnek, helyzetbe hoznak, teret teremtenek, kijelölik azt a helyet, amit emberi létünk számunkra is determinál. A helyet Ég és Föld között” – jellemezte korábban Szávoszt Katalin alkotói világát dr. Szeifert Judit művészettörténész, akinek gondolatait dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere is idézte az ünnepségen, melyen megköszöntük a művésznő felajánlását múzeumunk számára.

Különösen értékesek számunkra ezek az alkotások, mert az a hely, az a tér, ahonnan elindult, és ahova visszatért Szávoszt Katalin, az Óbuda. Hiszen ahol csak lehet, maga is megemlíti, hogy pályája az Aquincumi Porcelángyárból indult, később pedig műterme otthonául szintén a harmadik kerületet választotta. És maga is vallja, ezer szállal kötődik Óbudához, mely számtalan alkalommal ihlette meg és inspirálta alkotói munkájában, és több kiállítása is a kerületünkben került megrendezésre.

„Azért is hálásak vagyunk Szávoszt Katalin igen megtisztelő adományozásáért, mert ezzel múzeumunk azon törekvését is támogatja, amely képzőművészeti gyűjteményét az Óbudán élő, alkotó, Óbudához kötődő kortárs alkotóművészek munkáival igyekszik gazdagítani” – emelte ki Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója köszöntőjében, melyet Orosz Diána muzeológus a képzőművészeti gyűjteményt és a most átadásra került Szávoszt-műveket bemutató előadása követett.