Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Támogatás a civileknek, stop a kerületi ingatlanspekulációnak, további zöldítés: a polgármesteri döntéshozatal eredményei

2020. december 1., 09:50

A súlyos kormányzati elvonások ellenére is ragaszkodunk ahhoz, hogy Óbuda-Békásmegyer élhető és biztonságos, szép és rendezett legyen. Támogatjuk a kerületi civileket, folytatjuk a fásítási programot, emellett kitesszük a megtelt táblát: a harmadik kerület az itt élőké, az ingatlanspekulációk ellen határozottan fellép önkormányzatunk.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere Szkaliczki Tünde, a többségi frakció frakcióvezetőjének és Puskás Péter, a kisebbségi frakció frakcióvezetőjének bevonásával polgármesteri döntéshozatalt tartott 2020. november 30-án. A döntések jelentős részét ezúttal is egyhangúlag hozták meg a felek.

Számos hatósági ügy és a szociális juttatások elfogadása mellett az alábbi döntések születtek:

  1. Annak érdekében, hogy a súlyos kormányzati elvonások ellenére kerületünk működni tudjon, elfogadták az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy nagy körültekintéssel fog gazdálkodni a kerület a költségvetés elfogadásáig.
  2. A harmadik kerület megtelt. A kerületi önkormányzat minden szándéka ellenére több ezer új lakást adhatnak át olyan helyeken, ahol a parkolás és az infrastruktúra hiánya jelenleg is komoly gondot okoz az itt élőknek. Az önkormányzat továbbra is fellép az ingatlanspekulációk ellen, ezért a 2021 után átadott lakások után az új tulajdonosoknak majd adót kel fizetniük 2022-től kezdve. Ezzel együtt azokat a vállalkozókat, akik kerületünkben ingatlanokat kívánnak fejleszteni, határozottan arra kérjük, elsősorban ne lakáscélú ingatlanok építésében gondolkodjanak.
  3. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jelen költségvetési helyzetben is fontosnak tartja, hogy támogassa a civil közösségeket. Ezért 5 millió forint támogatást kap a Kék Pont Drogkonzultációs Központ, hogy hatékonyan tudja végezni a szenvedélybetegek gondozását. A Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért tevékenységét 9 millió forinttal támogatja önkormányzatunk. A Sotéria Alapítvány, amely a pszichiátriai betegek nappali ellátását végzi, 3,5 millió forint támogatásban részesül. A Rászorultak Megsegítése Alapítvány téli szociális tevékenységekre 2 millió forint támogatást kap, a Bosco Szent János Ifjúsági és Nevelési Oktatási Alapítvány gyermekétkeztetésre és más tevékenységekre 1 millió forintot. Támogatjuk továbbá a Baltazár Színház tevékenységét azzal, hogy 24 információs felületen önkormányzatunkkal közös kampány zajlik december hónapban.
  4. Önkormányzatunk fontosnak tartja az esélyteremtést, a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatását. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében 2021-ben is jelentős összeggel segítjük a fiatalokat, a támogatás mértéke a szociális helyzethez mérten kerül megállapításra.
  5. A kerületi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a 10 millió Fa Alapítvánnyal, hogy tovább folytathassuk a harmadik kerület fásítását, szépítését.
  6. Az Óbudai Társaskör élére pedig Vass Lajost, az Operaház korábbi igazgatóját nevezték ki. A pályázaton egyedüli érvényes pályázóként vett részt.