Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Újabb okospadokkal gazdagodott a harmadik kerület

2022. augusztus 30., 17:54

A Heltai Jenő és a Pethe Ferenc tér után újabb okos utca bútorokkal gazdagodtak Óbuda-Békásmegyer közterületei. A fenntarthatóság és az okosvárosfejlesztés jegyében két darab, száz százalékban napelemmel működő okospadot helyezett el az Önkormányzat oktatási intézmények környezetében, ezzel is hozzájárulva a diákok szemléletformálásához és korszerű infrastrukturális ellátásához.

Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola elé helyezett okospad átadásakor kiemelte, hogy a legklímabarátabb kerületként köztereink fejlesztésekor kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.

A Kuube Nano típusú környezetbarát okospad egy komplex okos eszköz. A négy férőhelyes pad energiaellátását napenergia adja, így nincs szükség külső, hálózati energiaforrásra. Az USB és vezetéknélküli töltőpontokkal felszerelt pad wifi hotspotként is funkcionál. A termék folyamatosan monitorozza környezetét, így tájékoztatást ad többek között a hőmérsékletről, UV szintről, a páratartalom és a levegőminőség állapotáról.

Az okospadok ötvözik az utcabútorok funkcionalitását a fenntartható, energia- és klímatudatos törekvésekkel, mely fontos célja Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.

Az okospad futurisztikus formájával kiemelkedik a közterek utcabútorai közül, már önmagában öltözteti a teret. Bár a sötét színű napelemek az edzett-ragasztott üveg felület alatt felforrósodhatnának a legmelegebb nyárinapokon, a beépített ventillátorok automatikusan hűtik a padot 35 °C fok belsőhőmérséklet felett, és az erős napsütésnek köszönhetően bőven jut energia a hűtésre. Így a padjaink felülete nyáron is kellemes érzést nyújt.

Az éjszakai ledes világítás működtetését bízhatjuk akár apad elektronikájára is, vagy akár mi magunk is beállíthatjuk: mettől meddig és milyen színben világítson az éjszakában. Két USB és két Qi töltő biztosítja, hogy akár egyszerre többen is használhassák a Kuube NANO nyújtotta szolgáltatásokat.