Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Talajvízkút fúrás engedélyezése

Milyen engedélyt ad ki a jegyző?

A jegyző a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja alapján a vízgazdálkodási feladatokkal kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatok ellátása körében helyi vízgazdálkodási hatóságként jár el és a kutakra vízjogi engedélyezési eljárást folytat le.

Mely kutak engedélyezése tartozik a jegyző hatáskörébe?

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdés c) pontja alapján a települési önkormányzat jegyzőjének hatósági engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, használatbavételéhez és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

a)  a kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,

b) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

c) nem gazdasági célú vízigény;

Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút létesítési engedélyezési eljárása.

A talajvízkút engedélyezésének feltétele a kitermelt víz használata során keletkező szennyvíz a környezetet nem veszélyeztető elhelyezése.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi létesítési engedélyezéséhez szükséges dokumentáció tartalma: 

„A vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról” szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet tartalmazza.

A dokumentáció mellékleteként benyújtandó:  

a) tervezői jogosultságot bizonyító MMK igazolás vagy a kútfúrási jogosultsággal rendelkező végzettség bemutatását igazoló dokumentumok és azzal együtt a kútfúró berendezés dokumentumai

b) 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap

c) engedélyezési tervdokumentáció (jogosult tervező készíti, tartalma: műszaki leírás, helyszínrajz, az engedélyezés feltételei teljesülésének igazolása)

d) a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. sz. melléklet szerinti dokumentumok, adatok

Eljárási illeték

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. előírásai alapján az eljárás illetékmentes.