Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Települési értéktár

Tájékoztató Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Települési Értéktárról

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 890/2013 (XII. 18) határozatával létrehozta a Települési Értéktárat. Az Értéktár feladatainak ellátásával az Óbudai Múzeumot bízta meg a Képviselő-testület.

A Települési Értéktár Bizottság a tevékenységét a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, valamint a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet, és az e tájékoztatóban foglaltak szerint végzi.

A jogszabály értelmének megfelelő települési értéktár a települési önkormányzat területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény.

A Települési Értéktárba történő felvételre javaslatotbármely magánszemély, jogi személy, civil szervezet tehet. A javaslatot a mellékelt nyomtatványon kell benyújtani az Óbudai Múzeum postacímére (1033 Budapest, Fő tér 1.).

A Múzeum a javaslatot annak alaki és tartalmi követelményeit szem előtt tartva megvizsgálja, indokolt esetben hiánypótlásra szólítja fel a javaslattevőt. A javaslatról a Múzeum szükség esetén szakértői véleményt kér.

Az Óbudai Múzeum a javaslattevő általi kezdeményezést – a jogszabály szerinti nemzeti érték típusának megfelelő települési értéktárba való felvételről – döntési javaslat formájában előkészíti, majd benyújtja a Képviselőtestület felé. A múzeum a Képviselőtestület döntéséről értesíti a javaslattevőt.

Javaslatot benyújtani a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet szerint az alábbi kategóriákban lehet:

a)      agrár- és élelmiszergazdaság

b)     egészség és életmód

c)      épített környezet

d)     ipari és műszaki megoldások

e)      kulturális örökség

f)       sport

g)      természeti környezet

h)     turizmus és vendéglátás

A Települési Értéktár nyilvántartása hamarosan közzétételre kerül!