Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális

Őszi takarítási hetek

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2019. szeptember 9. és október 5. között őszi takarítási heteket szervez. A takarításhoz bárki csatlakozhat, aki szemétszedéssel, a zöldhulladék összegyűjtésével aktívan részt kíván venni közvetlen lakókörnyezetének tisztábbá tételében.

A takarítási akcióban bármikor részt lehet venni szeptember 9. és október 5. között. A résztvevők maguk választhatják ki azt a kerületben lévő közterületet, ahol takarítani szeretnének. Az önkormányzat szemétgyűjtő és zöldhulladék-gyűjtő zsákok, védőkesztyű biztosításával segíti a takarításban résztvevô közösségeket, a legalább 5 magánszemélyből álló csoportokat.

Kérjük a III. kerületi polgárokat, lakóközösségeket, civil szervezeteket, intézményeket, gazdasági társaságokat, hogy csatlakozzanak az őszi takarítási hetekhez! Takarítsuk ki együtt a III. kerületet és őrizzük meg tisztaságát! Kérjük, részvételi szándékukat a takarítási helyszín és a résztvevők számának megadásával a zoldobuda@obuda.hu e-mail címen jelezzék legkésőbb szeptember 2-ig.

Zöldhulladék elszállítása

A közterület-felügyelet köztisztasági csoportjának dolgozói a 2019.06.17-ei héten megkezdték az illegális zöldhulladék összegyűjtését.

Visszatérő problémát jelent a kerület több pontján megjelenő, illegálisan a közterületre kihelyezett zöldhulladék. A háztartásokban, kertekben rengeteg zöldhulladék keletkezik, melyet sokan a közterületekre hordanak ki. A zöldhulladék illegális elhelyezése pedig éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Az illegálisan kihelyezett zöldhulladék kezelése és elszállíttatása indokolatlan mértékű feladatot és költséget jelent a Felügyelet számára. A közterület-felügyelet köztisztasági csoportjának munkatársai folyamatosan derítik fel az újabb és újabb helyszíneket, az elszállításban részt vesz a Felügyelet gépjármű-elszállításra rendszeresített teherautója is, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű zöldhulladék elszállítását tudjuk megoldani. A frekventáltabb helyszíneket visszatérően ellenőrizzük, mobil kamerák segítségével igyekszünk megelőzni az újabb hulladéklerakásokat.

Kérjük, hogy a kerti zöldhulladékot ne helyezzék a közterületre, mert ezzel a környezetet károsítják. Amennyiben ilyen jelenséget tapasztalnak a kerület bármely pontján, vagy a munkavégzéssel kapcsolatban tennének észrevételt, a hatékony és gyors intézkedés érdekében megtehetik a közterület-felügyelet 06-1-453-2618-as, éjjel-nappal hívható telefonszámán, vagy a www.obkf.hu honlapon keresztül.

Lakossági tájékoztatás vaddisznó lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Budapest III. kerület,Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén egyre nagyobb számban fordul elő, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával, rókával, borzzal  találkoznak. A kerület hegyvidéki területein nagy számban élnek vaddisznók, előfordult, hogy kifejlett koca pusztult el lakott részeken, vagy a fiatal, kondájuktól elvert kanok tévedtek be lakóparkok területére.

Az állatfajról az alábbi tájékoztatást adjuk:

A kifejlett hímet kannak, míg a nőstényt kocának hívjuk. A fiatal egyedeket malacnak (kanmalac, emsemalac) nevezik. Süldőnek hívjuk őket az első állandó fog megjelenésétől a teljes fogazat megjelenéséig vagy az első vemhesülésig. 5-6 éves korra érik el a teljes fejlettséget. A vaddisznó élettartama 10-12 év, míg a maximális élettartama 20-25 év.

Az egyedek csoportokban élnek, amiket kondáknak nevezünk. A kondában szigorú rangsor alakul ki . Egy kondát általában 2-3 koca- akik rokonok-és a szaporulat alkotja. A kanok 1éves kor betöltése után elválnak a kondától. Helyben élő populációkat alkotnak, de egy konda nagy, több száz hektáros területen is mozoghat.

A szaporodási időszak (búgás) november végétől január végéig tart. A kerület környéki erdőkben élő egyedek búgása a napokban elkezdődött. Az egyébként magányosan élő kanok ilyenkor csatlakoznak a kondához. A kanok megverekszenek a párosodás jogáért, majd párok ill. háremek alakulnak ki.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a vaddiszó-probléma kezelésében?

  1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határolókerítésének állapotfenntartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés nem fogja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok-amennyiben kondában járnak-, a territóriumon belül váltókon közlekednek. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára. Ezért ezeket a területeket karban kell tartani.
  2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, sem konyhai sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval.
  3. A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.
  4. Létezik kimondottan vadvédelmi kerítés is. Érdemes olyan kerítéstípust választani, amely nemcsak az őzek, szarvasok, nyulak, rókák behatolása, hanem a vaddisznók betörése ellen is véd.A telepítéssel érdemes szakembereket megbízni,a kik garanciával vállalják a kerítés kihelyezését.
  5. Mind a vadak szaporodási és egyes fajok vadászidénye kapcsán felhívjuk az ebtartók figyelmét, hogy a szabálysértési törvény szerint természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható. Ennek alapján tilos a kutyák szabadon történő elengedése az erdőben. Az erdészeti szakszemélyzetnek az erdőtörvény alapján joga van a sétáltatót felszólítani a kutya megkötésére.
    A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya károsíthatja a vadat és a növényzetet, s az emiatt vadvédelmi bírság is kiszabható. A kóborló gazdával rendelkező ebek a lakott részek felé hajthatják a vadat, megnövelve a vadprobléma mértékét.

Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában.

                                                                                                                                             Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata


Lakossági tájékoztatás rókák és borzok lakott területi jelenlétével kapcsolatban

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén élő állatfajok száma nagyfokú változatosságot mutat, róka és borzcsaládok is laknak az erdőrészletek határain kívül és a lakott területek határain belül.

Mindkét megjelölt állatfaj esetében felhívjuk az alábbiakra a figyelmet:

  • A róka és a borz sosem szelídül meg egészen, utóbbi felnőtt korban is morózus, támadó magatartást produkál,
  • mindkét faj ösztönösen védi utódait, marásával súlyos sérüléseket okozhat,
  • kotorékokban laknak, élelemszerzés céljából felkeresik a gyümölcsösöket, elhagyott kerteket, komposztdombokat,
  • ősszel a rókaanya leveri magáról, elválasztja utódait, akik bizonytalan ismereteik miatt gyakrabban kerülnek a gépjárművekkel ütközésbe, ami a pusztulásukat okozza,
  • a rókák ivarzási időszaka a tél végére tehető, amely fokozottabb hangadással jár együtt,
  • a rókamama elhagyott telkeken, lazább talajokba vájt rókaodúban, öreg fák gyökerei közt kivájt várban neveli utódait,
  • a kifejlett hímet kannak, a nőivarú egyedet szukának hívjuk, a fiatal kölyök elnevezése rókafi.
  • a borz egyedei a hímek és a nőstények klánokat alkothatnak, vagy kisebb családban nevelhetik utódaikat,
  • mindkét faj hordozhat olyan betegséget, amely emberi fertőződést is okozhat (zoonózis), ezért is kérjük a lakott környezetbe való beszoktatástól való eltekintést.

Hogyan tudnak a lakók segíteni a rókák és borzok lakott területen való megjelenése és megtelepedési lehetőségeinek csökkentése kapcsán?

  1. A lakosok, ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek tisztán tartása, növényzetének ápolása, gyommentesítése.
  2. Kérjük, ne etessék a vadállatokat, a háziállatok (kutya, macska) ellátása után maradt ételmaradékokat be kell gyűjteni, ne maradjon kint az etetőedény házikoszttal vagy kutyaeledellel. Mindkettő kedvelt tápláléka a rókáknak, borzoknak.
  3. A komposztáló dombok, zöld növényi maradványok felhalmozása természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyeket a róka és a borz is szívesen fogyaszt. Meg kell szüntetni a hulladékok szakszerűtlen kezelését.
  4. Az ingatlanokon tartott állatokat biztonságosan, fedett helyen célszerű elhelyezni, ezzel is csökkenthető a róka vagy az aranysakál betörésének az esélye.
  5. A kutyák egyedi jelöltetése 4 hónapos kor felett kötelező, amelyet követően évente veszettség elleni védőoltásban is részesülnie kell az állatnak. Kérünk minden ebtartót, hogy ezen kötelezettségének tegyen eleget, hiszen ha egy kutya összetűzésbe kerül akár egy borzzal vagy egy rókával, csak érvényes oltás megléte esetén kaphat állategészségügyi ellátást, egyébként karantén alatt megfigyelésre kerül, tekintet nélkül a szerzett sérüléseire.
  6. Önkormányzatunk képzett szakemberekkel dolgozik együtt, akik diagnosztikai célból több egyedből vettek mintát, és jelenleg nincs olyan adat, amely veszettség jelenlétét igazolná a kerületi vadállomány említett fajai között, azonban ez a státusz bármikor változhat.

Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásában.

                                                                                                             Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata


Tájékoztatás a kanadai aranyvessző elterjedése kapcsán

Hazánkban évekkel ez előtt megjelent a Kanadai aranyvessző, amely kultúrnövényként terjedt el.  A növény elérheti a három méter magasságot, karcsú, sűrű levelű, a tövénél bokrosodó erőteljes szárvastagsággal. Gondozás nélkül is fejlődő növény, különleges igényei nincsenek. A Solidago canadensis elvadult, invazív özöngyommá vált, amelyet nehéz véglegesen eltávolítani a többi kultúrnövény környezetéből. Amerikából bekerült az európai flórába a  magas aranyvessző (Solidago gigantea),amely jellemzően a Nyugat-Dunántúlon települt meg (erdők szélén, vizek mentén) és innen terjedt el Magyarország más régióiban is.

A kerület hegyvidéki részein nagy százalékban találkozunk ezzel a növényfajjal, jellemzően kezeletlen, elhanyagolt területeken. Ezekben a kertekben az összeborult növényzetben vadak által használt alagutak lehetnek, itt azok eltávolítása sem oldható meg biztonságosan.

Kérünk minden kerttulajdonost, hogy az ingatlan területén tenyésző növényzet megfelelő ápolási, fenntartási és növényegészségügyi kezelését az évszakoknak megfelelően végezze el. Az elvadult növényzet kiváló életteret nyújt kóbor és vadállatoknak (macska, gazdátlan kutya, borz, róka, aranysakál, vaddisznó), ahol utódaikat nyugodt körülmények közt nevelhetik. Így a következő generáció eredeti életterétől elszakadva a lakott területrészeken fogja megpróbálni leélni az életét, párt találni, élelmet szerezni. Városi jelenlétük közbiztonsági, közegészségügyi, járványügyi és állategészségügyi vonatkozások miatt nem kívánatos.

A növényzet kezelési feladatait kérjük a téli csapadék megérkezése előtt végezzék el.

                                                                                           Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 


Kerti zöldhulladék-begyűjtés

Budapest zöldövezetes kerületeiben a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. végzi járatszerű rendszerben a kerti zöldhulladék begyűjtését. A zöldhulladékokat az FKF Zrt. logójával ellátott, biológiailag lebomló gyűjtő zsákokban kell kihelyezni. A zsákokban lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom helyezhető el.

A III. kerületben a zöldhulladék elszállítás napja a hétfő.

A zöldhulladék-begyűjtésről és a zsákok beszerzéséről bővebben az FKF honlapján tájékozódhatnak. http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/zoldhulladek_gyujtes

 

Ciprus, tuja és fenyőfélék betegségei

Több jelzés is felmerült közösségi oldalakon, hogy a kertekben található ciprus, tuja és fenyőfélék egyes részei elhalnak, betegek. Érdemes növényvédelmi tanácsadó segítségét igénybe venni, mivel ezeknek a mediterrán növényeknek nem feltétlen kedvez a mi talajösszetételünk, mikroklímánk. Ezért olyan betegségek, kártevők is megjelenhetnek, amelyek más éghajlati övezetekben nem vagy kisebb mértékben okoznak károkat. Az elhalást okozhatja fiatal egyedek esetében a be/át/kiültetés, idősebb példányoknál pajzstetű, moly, atkafertőzés is. Jellemzően az örökzöldek minden őket érő rendellenességre egyes részek száradásával reagálnak, érdemes szakmai segítséget kérni, mivel vannak olyan növénybetegségek, amelyek példányról-példányra terjednek, és azok teljes pusztulásával járnak. Ilyen esetben mielőbb indokolt a beteg példány eltávolítása, a fertőzési lánc megszakításának megkísérlése.


Kerti csobogók és tavak létesítése

A kerület hegyvidéki részein is ugrásszerűen megemelkedett az új építésű ingatlanok száma. Számos helyen alakít ki a kerttervező kerti csobogókat, kisebb tavakat. Kérjük, ezek létesítését csak akkor valósítsák meg, amennyiben az ingatlan határoló kerítése vadbiztos. Ennek hiányában rókák, borzok, vaddisznók fognak mindent megtenni annak érdekében, hogy a vízforráshoz hozzájussanak a nyári melegekben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a vadászatra jogosult szervezet az erdőkben itatókat létesít, és minden évben azok rendszeres feltöltésével gondozza az állatokat. Az ingatlantulajdonos feladata, hogy minden elvárható intézkedést megtegyen a tulajdon védelme érdekében, legyen az kerti tó vagy lakóingatlan. Kerítés hiányában vagy leromlott műszaki állapotú határoló esetén különböző állatok megjelenésére lehet számítani a kertekben, vadkár igény nem érvényesíthető.


Dísznövények telepítése és karbantartása

A dísznövények telepítése okszerűen történjen, ha lehet, el kell tekinteni invazív, allergizáló fajok (kanadai aranyvessző) telepítésétől. Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2018 (V.30.) önkormányzati rendelete a kerületi zöldterületek és zöldfelületek, valamint a fás szárú növények védelméről szól, előírja a telepítés/gondozás/ ültetés/kivágás/pótlás helyi szabályait. A fakivágás kerületünkben engedélyköteles tevékenység, amelyet a fent megjelölt rendelet mellékletben található nyomtatványok alapján kérelmezhető. Közterületre tervezett növényültetés, illetve már ott lévő fák, cserjék saját kezűleg (saját költségen) tervezett növényápolási, gallyazási/metszési munkálataival kapcsolatosan minden esetben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása szükséges! A felmerülő igényekkel kapcsolatban keressék az önkormányzat munkatársait, vagy Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletén belül működő Városüzemeltetési Osztály ügyfélszolgálatán jelezzék az esetleges problémát. Itt kívánjuk felhívni a figyelmet Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 51/2018(XII.17.) önkormányzati rendeletében foglaltakra- fokozott figyelemmel az ingatlanok előtti zöldterületek karban és tisztán tartására, gyommentesítésére nézve.