Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Helyben történő szelektív hulladékgyűjtés

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) 2013. március 25-én, a gyűjtőtartályok kiszállításával kezdte meg a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére, fokozatosan történő kiterjesztését. A teljes lefedettség 22 hónap alatt, 2015-re valósult meg.

A projekt finanszírozására a Fővárosi Önkormányzat sikerrel pályázott európai uniós forrásra. Szolgáltatásunk keretében a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém frakciók együtt kerülnek begyűjtésre.

“A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer” 
Azonosító szám: KEOP-1.1.1/B/10-11-2011-0002

A Fővárosi Önkormányzat és az FKF Nonprofit Zrt. célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése volt Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A fejlesztést szükségessé tették azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. Ezeknek a kötelezettségeknek csak a szelektív hulladékgyűjtés hatékony rendszerének a kialakításával és bevezetésével lehetett megfelelni. A házhoz menő gyűjtési rendszer nélkül, önmagában a gyűjtőszigetes rendszerrel a jogszabályok által előírt hasznosítási arányszámok nem teljesíthetők.

A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83.000 db 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320.000 db 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeztünk ki.  Jelentős változás volt, hogy a tartálytest sötétkék, fedelük – jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját – az egybegyűjtött műanyag és fém esetében sárga, papír esetében kék színű.

Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtőtartályok használatáról:

Kék fedelű tartály: Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas.

A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat!

 

 

 

Sárga fedelű tartály: Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási fl akonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

Kérjük, NE dobjanak bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-Iemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia arról, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok (a papír, illetve a műanyag és fém) a megfelelő tartályba kerüljenek.

Amennyiben a tartályok települési szilárd hulladékot is tartalmaznak, úgy az FKF Nonprofit Zrt. a hulladékot nem tudja a szelektív gyűjtés keretében elszállítani, és erről a lakókat/ingatlantulajdonost írásban tájékoztatja. Ilyen esetben a tartályok tartalmának rendbetételéről, továbbá a szelektív gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odaillő hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

Javasoljuk, hogy az edényzet könnyebb azonosíthatósága érdekében az ingatlan címét tüntessék fel a kihelyezett tartályokon. A cím felírásakor az uniós címke nem sérülhet, annak tartalma nem módosítható.

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való ki- és visszahelyezése, valamint a járda ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.

Az kukaedényeket az ürítés napján kora reggel, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, célgépünkkel könnyen megközelíthető helyre. Javasoljuk, hogy az úttest mellett található járda szélére tolják ki. Az elszállítást végző járat személyzete az ürítést követően a tartályt a kikészítés helyére helyezi vissza.

Fontos!

  • Munkatársaink a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a tartályokból ürítik, mellé rakott zsákokból és egyéb tárolóeszközökből nem szállítják el.
  • Nem ürítik ki a tartályt kollégáink akkor sem, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz. Ekkor azt átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen.
  • A gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.
  • Az ingatlan címét fel kell tüntetni a kihelyezett edényeken.

A megrongálódott tartályok javítását, vagy cseréjét bejelentést követően tudjuk csak elvégezni.

Újdonság, hogy a környezet védelme érdekében első alkalommal kerülnek beszerzésre alternatív üzemű hulladékgyűjtő járművek.

Gyakran ismételt kérdések – Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

Letölthető tájékoztató anyagok – Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés