Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az egészségügyi szűrőprogramok szerepe óriási, a legutóbbi kerületi egészségnap is ezt bizonyította

2022. április 30., 12:31

Jól döntött, aki úgy határozott, hogy részt vesz április 23-án a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája által szervezett szűrőnapon.

Az Egészségfejlesztési Iroda csapata és a Rendelőintézet munkatársai változatos programokkal, sokféle ingyenes szűrővizsgálattal várták az érkezőket.

Több mint kétszázan látogattak el a Vörösvári úti szakrendelőbe, ahol a látogatók jellemzően 3-4 szűrésen is részt vettek. A korábbi egészségnapokhoz képest idén a fiatalabb korosztály magasabb számban képviseltette magát, az eredmények pedig magukért beszélnek, az egészségügyi szűrések és a megelőzés fontossága ezúttal is bebizonyosodott.

Az urológiai vizsgálaton a megjelentek felénél találtak valamilyen problémát, több páciens pedig már meglévő panasszal érkezett.

Ezúttal is népszerű volt az InBody testösszetétel-mérés, amely a páciensek felénél mutatott ki valamilyen mértékű túlsúlyt.

A szemészeti szűrésen 73-an jelentek meg, közülük 23 páciensnél tartottak indokoltnak további vizsgálatot, valamint volt, akinél szürke- vagy zöldhályogot diagnosztizáltak.

Sokan érdeklődtek a légzőszervi allergiateszt iránt is, az eredmény pedig minden második esetben pozitivitást mutatott.

A vércukor- és koleszterinszint-mérések alkalmával a páciensek közel negyedénél regisztráltak magas értéket, ami további szakorvosi vizsgálatot tett indokolttá, illetve a szájüregi szűrés során résztvevők közel felét rendelték vissza a szakorvosi vizsgálatra, kezelésre.

Továbbra is a legnépszerűbb szűrések között van a bőrgyógyászati szűrés, a hasi ultrahang és a kardiológiai szűrés, de keresett program volt a táplálkozási, valamint a mozgás tanácsadás is.

Fontos tanulsága volt az egészségnapnak az is, mekkora az igény a szerhasználati prevenció, valamint a demencia- és depressziószűrés iránt. Előbbi esetében azt tapasztalták, hogy az edukáció, a tudás, az információgyűjtés komoly segítséget jelenthet. Utóbbinál pedig, hogy érdemes még nagyobb figyelmet szentelni e területnek, hiszen az elmúlt évek kedvezőtlen hatásait most kezdjük el igazán érezni.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy minél többször biztosítsák a lehetőséget az ingyenes szűrőprogramokra, ezzel párhuzamosan pedig arra ösztönöznek mindenkit, hogy éljenek a vizsgálatok nyújtotta lehetőséggel a jövőben is.

Az egyéni prevenció mellett az EFI csapata számos további ingyenes programlehetőséget is biztosít a lakosság számára. Többek között meditációs csoport, testsúlycsökkentő program, kismamáknak szóló programok és testösszetétel-mérés is elérhető.

A programokkal kapcsolatban a Szent Margit Rendelőintézet weboldalán a “Projektjeink” menüpont alatt, illetve az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán tájékozódhatnak.