Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudai Platán Könyvtár

Telefon:
+36 1 439 09 36
Email cím:
Cím:
1031 Budapest, Arató Emil tér 1. (bejárat: Kadosa utca felől)
Intézményvezető:
Pőcze Márta igazgató

Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára az Ezüsthegyi Könyvtár városi könyvtárként és kulturális közösségi színtérként működik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fenntartásában. A III. kerület lakosságának közkönyvtári ellátását biztosítja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi tagkönyvtárai mellett. Szolgáltatásait igénybe veszik az Óbuda és Békásmegyer vonzáskörzetében lévő települések lakói is Közel 68 000 kötettel, folyóiratokkal, napilapokkal, DVD-filmekkel, hangoskönyvekkel, gyermekkönyvtári részleggel, internet-hozzáféréssel, wifi szolgáltatással, várja látogatóit. Közösségi térként programokat kínál az itt élőknek. A könyvtár csatlakozik minden kerületi kulturális projekthez, szoros kapcsolatot ápol a helyi kulturális intézményekkel és a helyi civil szervezetekkel.

Az intézmény úgy alakítja és kínálja programjait, rendezvényeit, hogy minden korosztály megtalálja közöttük az érdeklődésének megfelelőt. A rendezvények nagy része az irodalomhoz, könyvekhez kötődik, de helytörténeti, korszakhoz, évfordulóhoz vagy ünnepekhez kapcsolódó programokat is kínál, vagy neves személyiségek, híres előadók estjeivel vonzza a könyvtár falai közé (vagy kerthelyiségébe) a legszélesebb közönséget. Családi hétvégéin a gyerekeket és a szülőket szólítja meg, irodalmi és kézműves foglalkozásokkal csábítva hétvégi könyvtári kikapcsolódásra a családokat. A könyvtár kiállításain kortárs, gyakran a kerületben élő vagy alkotó képzőművészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

A könyvtár alapszolgáltatása a könyvtárhasználati ismeretek oktatása is, melyet Óbuda-Békásmegyer minden oktatási, nevelési intézménye igénybe vehet. Több éve futó könyvtárpedagógiai foglalkozás a Sün Tóbiás könyvtára drámajáték eszközeit használó, egymásra épülő foglalkozássorozat óvodásoknak.

2007-ben bevezetésre került a „Könyvet házhoz” szolgáltatás, célja az esélyegyenlőség megteremtése az otthonukhoz kötött, mozgásukban korlátozott, beteg vagy idős olvasók számára a könyvtári könyvek házhoz szállítása révén.

2012-ben indult az Óbudai KönyvMegállók program, melynek keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár mindig nyitva álló könyvszekrényeket állított a kerület több forgalmas közterületén és speciális Gyerek KönyvMegállókat a Máltai Játszótereken, melyeket a „Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” szlogen értelmében bárki használhat könyvcserére.

A könyvtár Bibliocikli szolgáltatása 2012-ben indult a biciklivel szállított mini könyvtári szolgáltatás illetve a több alkalmas felolvasó délutánok a Római parton, mely 2016-tól már olyan nyitott mozgókönyvtári szolgáltatás, amely egyrészt az olvasást népszerűsíti helyben olvasható folyóiratokkal, gyerekkönyvekkel, másrészt a Betűfaloda betű témájú könyvtári játszóház programot kínálja az adott rendezvényre látogatóknak.

Egyéb információk:
Nyitvatartás:
hétfő: zárva
kedd 12-19
szerda: 9-15
csütörtök: 9-15
péntek: 12-19
szombat (kéthetente): 9-13
2021-ben nyitvatartó szombatok: szeptember 11., szeptember 25., október 9., november 6., november 20., december 4., december 18.
vasárnap: zárva